Το σούβλισμα του αρνιού: Πασχαλινό έθιμο με… γεύση Ελλάδας!

Αν υπάρχει μία μυρωδιά που σηματοδοτεί το ελληνικό Πάσχα, αυτή είναι η μυρωδιά από το αρνί που σιγοψήνεται στη σούβλα. Ναι, αυτή που ξυπνάει τους γείτονες από τις 6 το πρωί και φέρνει όλο το χωριό (ή την πολυκατοικία) στην αυλή. Το σούβλισμα του αρνιού δεν είναι απλά μια μαγειρική διαδικασία — είναι τελετουργία. Παράδοση. Και – ας το παραδεχτούμε – η τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε όλοι γύρω από τη φωτιά με έναν μεζέ στο χέρι. Μία παράδοση που κρατά αιώνες !

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, ξεκινά το «πανηγύρι»: το άναμμα της φωτιάς, το πέρασμα του αρνιού στη σούβλα, οι πρώτες γουλιές τσίπουρο για να… «βοηθήσει» η υπομονή. Εκεί είναι που παίζουν ρόλο οι ιστορίες του παππού, τα ανέκδοτα του θείου και οι μουσικές που παίζουν δυνατά. Το ψήσιμο δεν είναι απλά “ψήσιμο”, είναι κοινωνικό event.

Αλλά αν θες να βγει το αρνί από τα κρεοπωλεία της Πάτρας, λουκούμι, πρέπει να ξεκινήσεις από τα βασικά: την επιλογή του σωστού κρέατος. Και όχι, δεν είναι όλα τα αρνιά ίδια. Το ιδανικό; Ένα μικρό, ντόπιο, καλοθρεμμένο αρνί, φρέσκο και όχι κατεψυγμένο (το καταλαβαίνεις από τη μυρωδιά και το χρώμα). Μην ντραπείς να ρωτήσεις τον κρεοπώλη σου – αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους τι αρνί κάνει για σούβλα και τι για φούρνο.

Ένας καλός κρεοπώλης είναι βασικός σύμμαχος στο πασχαλινό τραπέζι. Θα σου πει ποιο αρνί να πάρεις, πόσα κιλά χρειάζεσαι, ακόμα και πώς να το δέσεις στη σούβλα αν είσαι… αρχάριος. Και πίστεψέ με: το σωστό αρνί κάνει τη μισή δουλειά.

Οπότε, φέτος το Πάσχα, τίμησε το έθιμο όπως του αξίζει. Διάλεξε καλό κρέας από τα κρεοπωλεία της Πάτρας, φώναξε την παρέα, γύρισε τη σούβλα (με βάρδιες φυσικά!) και απόλαυσε την πιο αυθεντική ελληνική εμπειρία. Γιατί το Πάσχα στην Ελλάδα δεν είναι απλώς γιορτή – είναι συναίσθημα. Και έχει γεύση… καλοψημένη!