Στις μέρες, οι ξηροί καρποί διαφημίζονται ως διατροφικές δυνάμεις. Γιατί όμως είναι τόσο καλά για την υγεία μας και πόσα πρέπει να τρώμε;
Οι ξηροί καρποί θεωρούνται προστατευτικά της καρδιάς, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ακόμη ότι οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς καθημερινά έχουν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους ομολόγους τους που δεν τρώνε ποτέ ξηρούς καρπούς.
Ποια είδη ξηρών καρπών πρέπει να τρώμε καθημερινά;
Έρευνες έχουν δείξει ότι όλοι οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην υγεία μας. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ξηροί καρποί βοήθησαν στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε κατά 29 τοις εκατό και ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε κατά 11 τοις εκατό μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν ξηρούς καρπούς επτά ή περισσότερες φορές την εβδομάδα σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν τους έτρωγαν ποτέ.
Ήταν επίσης πιο αδύνατοι από τους ομολόγους τους.
Οι ξηροί καρποί βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών. Μερικοί που ξεχωρίζουν είναι:
Αμύγδαλα: είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στην επούλωση του δέρματος. Περιέχουν επίσης και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο σώμα μας.
Καρύδια: αυτοί οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά, φυτοστερόλες και άλλες ενώσεις που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα. Είναι επίσης γεμάτα με υγιή ωμέγα-3, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου και στην αρτηριακή πίεση.
Μακαντέμια: αυτούς τους βλέπουμε συνήθως ψητά, πνιγμένα σε αλάτι ή καλυμμένα με σοκολάτα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι μια σπάνια πηγή ωμέγα-7 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αλλά να έχετε κατά νου, αυτοί οι ξηροί καρποί έχουν περίπου 202 θερμίδες ανά χούφτα, που είναι στο υψηλότερο άκρο.
Πόσους ξηρούς καρπούς πρέπει να τρώμε την μέρα;
Οι ειδικοί προτείνουν περίπου 28 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα. Αυτό είναι περίπου όσο αυτό που χωράει στην παλάμη του χεριού σας. Και μπορεί να είναι ένα μείγμα ξηρών καρπών ή μια χούφτα ενός είδους, όπως τα αμύγδαλα.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι ξηροί καρποί έχουν κακή φήμη. Ο Σύμφωνα με διαιτολόγους, οι ξηροί καρποί δεν πρέπει απλώς να προστίθενται στην κανονική μας διατροφή, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να ανταλλάξουμε ανθυγιεινά σνακ. Αντί να πιάσετε ένα σακουλάκι πατατάκια ή ένα latte, μια χούφτα ξηρούς καρπούς και μερικά σταφύλια θα μπορούσαν να είναι μια καλύτερη επιλογή. Μπορεί να είναι ίδια σε θερμιδική πρόσληψη με άλλα σνακ, αλλά προσφέρουν πολύ περισσότερα στο διατροφικό τραπέζι.
Μια χούφτα ξηρών καρπών θα μπορούσε να έχει περίπου 120 έως 200 θερμίδες, ανάλογα με τα είδη που έχετε στο χέρι σας.
Είναι δύσκολο να πούμε γιατί οι ξηροί καρποί βοηθούν την υγεία μας. Η διατροφή και οι υγιεινές συνήθειες των ανθρώπων που τρώνε ξηρούς καρπούς παίζουν και αυτά το ρόλο τους στην καλή υγεία.
Είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι που επέλεξαν ξηρούς καρπούς να τους επέλεξαν έναντι άλλων λιχουδιών. Οι επιλογές είναι εξίσου σημαντικές για τα αποτελέσματα της υγείας και αυτό φαίνεται σε μελέτες. Αυτό που είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε είναι ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι πιθανό να ευθύνεται για την υγεία, αλλά ένα πρότυπο καλής διατροφής.
Ίσως οι καταναλωτές τα τρώνε πάνω από σαλάτες, άρα τρώνε περισσότερα χόρτα. Ή ίσως τρώνε λίγα αμύγδαλα αντί για καραμέλες όταν θέλουν ένα σνακ.
Όσο για το πώς πρέπει να τρώγονται; Δεν είναι κάτι που έχει γίνει σαφές, αλλά αν για παράδειγμα προσέχετε την πρόσληψη νατρίου, δεν πρέπει να τρώτε αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Προφανώς, δεν πρέπει να είναι καλυμμένα με σοκολάτα ή ζαχαρωτά.