Όταν πρόκειται για τη συντήρηση ενός ψυκτικού θαλάμου, το πρώτο βήμα θα είναι πάντα ο καλός σχεδιασμός.
Η προληπτική συντήρηση ξεκινά από τα πρώτα στάδια της προσφοράς, καθώς ο σχεδιασμός του θαλάμου ψύξης μπορεί να σας προσφέρει αξιοσημείωτη οικονομία μακροπρόθεσμα. Οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος ή απώλεια που προκύπτει από απρόβλεπτα γεγονότα θα αντισταθμιστεί με την αύξηση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού ψύξης.
Εάν η εταιρεία σας επενδύει ή σκέφτεται να επενδύσει σε θαλάμους ή δωμάτια ψύξης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο καλός σχεδιασμός, η σωστή εγκατάσταση και η έγκαιρη συντήρηση, παρά τις πιθανές προκλήσεις που μπορεί να συνεπάγονται, καθώς σίγουρα θα προκύψουν μεγάλα οφέλη από αυτό, βοηθώντας μεγαλώνετε και διευρύνετε το χαρτοφυλάκιο πελατών σας.
Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία για το σχεδιασμό και τη συντήρηση του ψυκτικού θαλάμου:
Ο χρόνος είναι χρήμα όταν πρόκειται για το σχεδιασμό του θαλάμου ψύξης
Μια έλλειψη ενέργειας ή διακοπή στην υποδομή ψύξης αρκεί για να προκαλέσει υποβάθμιση των τροφίμων και του κρέατος, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει τα προϊόντα είτε να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές είτε ακόμη και να απορρίπτονται πλήρως.
Για παράδειγμα, κατά την παραγωγή ποτών, ένα πρόβλημα που προκαλείται από κακή σχεδίαση ή συντήρηση του θαλάμου ψύξης μπορεί να επηρεάσει ευαίσθητες διαδικασίες όπως η σπορά, η ζύμωση και η παστερίωση, μεταξύ άλλων.
Η διατήρηση του εξοπλισμού ψύξης σας σε φόρμα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά κατά την εναρμόνιση της ποιότητας του προϊόντος.
Προσέξτε την υγρασία μέσα στους χώρους ψύξης
Οι έλεγχοι υγρασίας είναι ένας άλλος εμπειρικός κανόνας κατά τη συντήρηση των χώρων ψύξης. Όταν το νερό έρθει σε επαφή με τη θερμότητα σε όλη την υποδομή ψύξης, θα δημιουργηθεί υγρασία. Είναι, ωστόσο, λάθος να παραβλέπουμε μια τέτοια υγρασία ως φυσιολογικό πράγμα στους χώρους ψύξης. Αυτά είναι πραγματικά δεδομένα που αφορούν τη σημασία του ελέγχου της υγρασίας:
- Ένα υψηλό ποσοστό φθοράς των προϊόντων με βάση το κρέας οφείλεται στον κακό χειρισμό των συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας.
- Ένα ιατρικό εργαστήριο χρειάζεται σχεδόν άψογες συνθήκες για να διατηρήσει εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό.
- Πολλά εμβόλια και φάρμακα εξαρτώνται από τον έλεγχο της υγρασίας στους χώρους ψύξης, προκειμένου να μην διακυβεύεται η ποιότητά τους.
- Οι ψυκτικοί θάλαμοι που έχουν σχεδιαστεί για εστιατόρια ή ξενοδοχεία είναι βασικοί, καθώς η ποιότητά τους πρέπει να διατηρείται συνεχώς.
- Οι χώροι ψύξης για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών πρέπει να διασφαλίζουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, την αναβολή της διαδικασίας γήρανσης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από την υγρασία.
- Η παρουσία υγρασίας μέσα στο σύστημα μπορεί να είναι ένδειξη μεγαλύτερων διαρροών και προβλημάτων στο σύστημα συμπίεσης.
Μειώστε στο ελάχιστο τους χημικούς κινδύνους
Όσον αφορά τη βιομηχανική ψύξη, η χρήση ουσιών, αερίου ή διαλύματος ενέχει υψηλούς κινδύνους εάν γίνεται σε κακώς σχεδιασμένους ψυκτικούς θαλάμους.
Η χημική ασφάλεια στους ψυκτικούς θαλάμους αποτελεί υγειονομική προτεραιότητα και η περιγραφή της σταθερότητας όσον αφορά την ψύξη των ουσιών, ένα λεπτό θέμα:
Οι περισσότεροι ψυκτικοί θάλαμοι επανακυκλοφορούν τον μπαγιάτικο αέρα, και έτσι οι εξαιρετικά τοξικοί χημικοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους χρήστες να εκτεθούν και να αρρωστήσουν.
Οι εύφλεκτοι διαλύτες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές, καθώς, συχνά, τα δωμάτια περιέχουν πηγές ανάφλεξης.
Η αποθήκευση χημικών παραγόντων μέσα στους θαλάμους ψύξης ενέχει κινδύνους, καθώς αποθηκεύεται υλικό με δυνατότητα απελευθέρωσης εύφλεκτων ατμών. Μπορεί επίσης να συμβεί ότι τα προϊόντα είναι λανθασμένα σφραγισμένα.
Η κακή σχεδίαση του χώρου ψύξης μπορεί να οδηγήσει σε σπινθήρες κινητήρα και πιθανές πυρκαγιές.
Αποφύγετε δομικά προβλήματα στο στάδιο του σχεδιασμού
Αντί για τη δημιουργία σχεδιασμού ψυκτικού θαλάμου και την εφαρμογή τους σε μια συγκεκριμένη περιοχή, η κατασκευή μιας εγκατάστασης ψύξης δεν πρέπει παρά να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου έργου που διασφαλίζει τη διάρκεια ζωής και μειώνει τους κινδύνους υγιεινής ή ασφάλειας.
Η υπερβολική υγρασία ή οι χυμένοι χημικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν οξείδωση, διάβρωση και άλλα δομικά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ακεραιότητα των θαλάμων ψύξης.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη δομή τους. Συχνά, αυτά τα προβλήματα βρίσκονται στη ρίζα του σχεδιασμού του ψυχρού θαλάμου και μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον δαπάνες λόγω οποιασδήποτε απρόβλεπτης αποκατάστασης.
Για παράδειγμα, ισχυρά οξέα ή βάσεις μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση στα πηνία ψύξης που είναι εγκατεστημένα σε ένα κρύο δωμάτιο.
Μηνιαίες ρουτίνες καθαρισμού αγωγών και συστημάτων διανομής αέρα
Είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσετε τον προμηθευτή του προϊόντος για το διαμάντι ασφαλείας, βεβαιώνοντας ότι τα απολυμαντικά είναι συμβατά με δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε τοίχους και σε άλλα μηχανικά εξαρτήματα, όπως ανεμιστήρες.
Ένας ψυκτικός θάλαμος μπορεί να έχει πολλά υλικά, όπως χαλκό, κασσίτερο και σίδηρο, και έτσι πρέπει να παρατηρείται διάβρωση.
Επίσης, πρέπει να υιοθετηθούν πρακτικές ασφάλειας και βιολογικού κινδύνου, διότι, και πάλι, η ποιότητα των προϊόντων πρέπει να παραμείνει ανέπαφη μέχρι την κυκλοφορία τους στην αγορά.
Η παρακολούθηση των ροών εισαγωγής και εξαγωγής στον ψυκτικό χώρο, καθώς και στις εισόδους αέρα, θα προστατεύσει το προϊόν, μειώνοντας την υποβάθμισή του και αποτρέποντας τυχόν περιττά έξοδα συντήρησης.
Η προληπτική επίβλεψη και συντήρηση βοηθούν καλύτερα την αποτελεσματικότητα της αλυσίδας μάρκετινγκ και την κερδοφορία του ψυκτικού σας θαλάμου.
Μακροπρόθεσμα, ο σχεδιασμός ψυκτικού θαλάμου πρέπει να αποκομίσει οφέλη που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε κάθε προσδοκία ανάπτυξης ή/και να προσεγγίσετε καλύτερους πελάτες που εμπιστεύονται τα ποιοτικά πρότυπα και τη διαχείριση προϊόντων των εγκαταστάσεων ψύξης σας.
Φροντίστε να έχετε πάντα κοντά σας τις συμβουλές ειδικών, καθώς θα σας καθοδηγήσουν σχετικά με τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για να επιτύχετε την ποιοτική αποθήκευση του προϊόντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς κανονισμούς.