Τύποι εστιατορίων και τι να γνωρίζετε

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εστιατορίων ή ευρείες κατηγορίες εστιατορίων που υποδεικνύουν διαφορετικά επίπεδα εξυπηρέτησης, τιμές και γευστικές εμπειρίες. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα διάφορα είδη εστιατορίων.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι εστιατορίων

Εντός της ευρύτερης βιομηχανίας εστιατορίων, πολλοί τύποι εστιατορίων προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες, σημεία τιμών και επίπεδα εξυπηρέτησης για να καλύψουν τις συγκεκριμένες επιθυμίες και ανάγκες ενός δείπνου. Εδώ είναι τα 10 πιο συνηθισμένοι τύποι εστιατορίων σήμερα.

Εστιατόρια χαλαρού φαγητού

Τα εστιατόρια χαλαρού φαγητού σερβίρουν φαγητό σε μέτριες τιμές με πλήρη εξυπηρέτηση. Είτε είναι αλυσίδες είτε ανήκουν σε ανεξάρτητη ιδιοκτησία, καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία από κουζίνες, όπως μεξικάνικη, αμερικανική, ιταλική και κινέζικη.

Εστιατόρια με καλό φαγητό

Τα εκλεκτά εστιατόρια προσφέρουν προσεγμένο, πλήρες τραπέζι σε ένα πιο επίσημο περιβάλλον τραπεζαρίας από ένα απλό εστιατόριο. Το φαγητό σε εστιατόρια εκλεκτής εστίασης θεωρείται συχνά υψηλότερης ποιότητας, πιο ακριβό από τα απλά εστιατόρια και συχνά περιλαμβάνει γεύματα με διάφορα πιάτα, όπως κρασί ή κοκτέιλ, ορεκτικά, σαλάτες, φαγητά, συνοδευτικά και επιδόρπια. Ένα εξαιρετικό εστιατόριο μπορεί να σας ζητήσει να ντυθείτε σύμφωνα με τον ενδυματολογικό κώδικα του εστιατορίου.

Οικογενειακά εστιατόρια

Τα εστιατόρια οικογενειακού στιλ σερβίρουν μεγάλες μερίδες φαγητού σε μέτρια τιμή που προορίζεται να μοιραστούν σε πολλά άτομα. Αυτοί οι τύποι εστιατορίων προσφέρουν συνήθως τραπεζαρία σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Ορισμένες κουζίνες που είναι κατάλληλες για φαγητό σε οικογενειακό στιλ περιλαμβάνουν ιταλικό φαγητό, κινέζικο φαγητό και παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, επειδή αυτές οι κουζίνες συχνά περιλαμβάνουν μεγάλες, μοιρασμένες μερίδες πιάτων όπως ζυμαρικά, noodles, finger foods και τηγανητά φαγητά.

Γρήγορα casual εστιατόρια

Τα γρήγορα casual εστιατόρια προσφέρουν συνήθως υπηρεσία πάγκου αντί για εξυπηρέτηση σε τραπέζι. Αυτά τα εστιατόρια είτε επιτρέπουν στους πελάτες να παραγγείλουν είδη από ένα μενού είτε να φτιάχνουν τα δικά τους προσαρμόσιμα γεύματα στον πάγκο. Τα γρήγορα χαλαρά εστιατόρια σερβίρουν συνήθως σάντουιτς, μπέργκερ, μπουρίτο και σαλάτες. Αυτός ο τύπος γαστρονομικής εμπειρίας γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής επειδή εξισορροπεί την ποιότητα του χαλαρού δείπνου με την ταχύτητα του γρήγορου φαγητού.

Εστιατόρια γρήγορου φαγητού

Ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού είναι ένας τύπος εστιατορίου γρήγορης εξυπηρέτησης (ή fast food) που σερβίρει φαγητό χαμηλού κόστους γρήγορα από έναν πάγκο ή από το αυτοκίνητο. Τα εστιατόρια πάτρα γρήγορου φαγητού προσφέρουν ένα σταθερό μενού φαγητού μαζικής παραγωγής που συνήθως είναι προμαγειρεμένο για να επιταχυνθεί η εξυπηρέτηση. Πολλές αλυσίδες fast-food έχουν διεθνείς τοποθεσίες και είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Φορτηγά τροφίμων ( Καντίνα )

Τα φορτηγά τροφίμων ( food trucks ) σερβίρουν φαγητό σε μέτρια τιμή που παρασκευάζεται κατόπιν παραγγελίας από μια πλήρη κουζίνα μέσα σε ένα όχημα. Συνήθως προσφέρουν μόνο υπηρεσία πάγκου και δεν έχουν συχνά καθίσματα. Τα φορτηγά τροφίμων συνήθως ειδικεύονται σε έναν συγκεκριμένο τύπο τροφίμου όπως τάκος, μπάρμπεκιου, χοτ ντογκ, σουβλάκι ή παγωτό. Τα φορτηγά τροφίμων συνήθως οδηγούν σε νέες τοποθεσίες που είναι βολικές για τους πελάτες τους, όπως γραφεία, υπαίθριες αγορές ή ιδιωτικές εκδηλώσεις. Τα φορτηγά τροφίμων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν μια νέα ιδέα εστιατορίου, επειδή απαιτούν λιγότερα μέλη προσωπικού και λιγότερα έξοδα από ό,τι μια τοποθεσία με τούβλα.

Pop-up εστιατόρια

Τα αναδυόμενα εστιατόρια είναι εστιατόρια που ανοίγουν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορούν να περιλαμβάνουν υπηρεσία πάγκου ή επιτραπέζια εξυπηρέτηση και συνήθως έχουν περιορισμένες θέσεις. Ένα πλεονέκτημα ενός αναδυόμενου εστιατορίου είναι ότι επιτρέπει σε σεφ και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να δοκιμάσουν μια ιδέα για φαγητό για περιορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς να αναλάβουν τεράστια δέσμευση για ακίνητα και να μισθώσουν έναν χώρο συγκεκριμένο.

Μπαρ και παμπ

Ένα μπαρ ή μια παμπ είναι μια εγκατάσταση που σερβίρει κυρίως αλκοόλ και μερικές φορές προσφέρει ένα περιορισμένο μενού φαγητού που αποτελείται από χαλαρά πιάτα, όπως finger food και χάμπουργκερ. Οι μπάρμαν συνήθως λαμβάνουν παραγγελίες φαγητού από το μπαρ όταν υποβάλλετε την παραγγελία ποτού σας. Ορισμένα εστιατόρια εκλεκτής εστίασης και χαλαρά εστιατόρια περιλαμβάνουν χώρο μπαρ με καθιστικό, αλλά τα μπαρ μπορούν επίσης να είναι αυτόνομα καταστήματα.

Καφετέριες

Οι καφετέριες παρέχουν υπηρεσία πάγκου με μεγάλη ποικιλία από είδη καφέ, όπως εσπρέσο, καπουτσίνο και λάτε. Μερικές φορές σερβίρονται και χαλαρά τρόφιμα όπως σάντουιτς, σαλάτες και αρτοσκευάσματα.

Μπουφέδες

Τα εστιατόρια σε στιλ μπουφέ προσφέρουν προσαρμόσιμα πιάτα σε σταθερή τιμή ανά άτομο. Σε ένα εστιατόριο σε στιλ μπουφέ, οι πελάτες σερβίρουν μόνοι τους, επιλέγοντας από μια ποικιλία φαγητών που απλώνονται σε ένα μπαρ ή μια σειρά τραπεζιών. Οι μπουφέδες προσφέρουν μερικές φορές επιλογές που μπορείτε να φάτε και οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν στο μπαρ για πολλούς γύρους φαγητού.